Els vols comercials es quintupliquen

Enguany s’han realitzat 134 operacions, la majoria de les quals vinculades a aviació executiva, mentre que el 2016 en van ser 27

L’aeroport Andorra-La Seu, malgrat que encara no disposa de l’autorització del ministeri de Foment espanyol per operar vols amb el sistema d’aproximació GPS, ha multiplicat per cinc, des de principi d’any, les operacions comercials. Segons va explicar al Diari la directora de la infraestructura, Cristina Pastor, la majoria d’aquests vols corresponen a aviació executiva, és a dir “privats que lloguen hores de vol o el servei d’aerotaxis per fer, tot i que no els pregunten el motiu ho dedueixo, viatges de negocis o desplaçaments a competicions esportives”. Pastor també va dir que gran part “són vols de gent que viu a Andorra i que va a alguna destinació, i vols que porten gent que té com a destinació Andorra”.
La directora es va mostrar “molt satisfeta” pel fet que “acabarem l’any amb moltes operacions d’aviació executiva quan l’any passat el vam tancar amb molt poques”, i va assegurar que “aquest aeroport amb l’aviació executiva està funcionant i està creixent, i estic convençuda que ho seguirà fent”.
Respecte a la totalitat de les operacions realitzades des de començament del 2017, de gener a final de setembre, el nombre ha estat de 2.690, amb una mitjana de 300 vols mensuals. L’any passat, en el mateix període de temps, les operacions realitzades a l’aeroport d’Andorra havien estat 2.432. El 2016 es va tancar amb 3.586.
Es tracta de, a més d’aviació comercial, de vols medicalitzats, de transport d’òrgans o de fumigacions, i els que realitzen les diferents escoles que treballen a l’aeroport, la d’ultralleugers i la de pilots privats comercials. “Un aeroport com aquest necessita qualsevol tipus d’activitat, com més millor, i tenim marge de creixement en totes”, va apuntar.

Tot preparat per a la duana
L’increment de vols comercials, que s’espera que augmenti un cop l’aeroport rebi l’autorització per operar amb el sistema d’aproximació GPS que facilitarà els aterratges en situacions de mala visibilitat i permetrà fer-los fora d’hores de sol, està accelerant els preparatius per posar en marxa un servei de duana. Aquest és fonamental per poder operar vols de fora de l’espai Schengen de països com Gran Bretanya o Rússia. La infraestructura ja disposa de l’espai perquè la policia nacional faci el control de passaports i la guàrdia civil, el fiscal.
De moment no hi ha agents destinats a la Seu d’Urgell perquè es desplacin a l’aeroport quan sigui necessari, i la majoria de vols provinents de fora de l’espai Schengen aterren primer al de Lleida-Alguaire, que sí que tenen aquest servei. A l’aeroport lleidatà, després de ser avisats amb antelació, s’hi desplacen agents per fer el control i l’avió torna a enlairar-se per anar fins a la Seu. Segons va explicar Pastor, no és obligatori fer el control a Lleida i es pot fer a qualsevol aeroport proper (Tolosa o Perpinyà) abans d’aterrar al d’Andorra.
D’altra banda, i amb la confiança de poder operar aviat amb GPS, l’aeroport ho té preparat per rebre avions del tipus ATR42 amb capacitat per a 50 passatgers. La plataforma de la infraestructura té pintades tres posicions per acollir tres avions d’aquestes característiques de manera simultània. El fet que la terminal tingui només una porta –la mateixa d’entrada i sortida de passatgers– només permet una operació, i d’haver-hi aquesta quantitat d’avions s’hauria de fer de forma esglaonada. No es descarta una nova terminal si l’activitat ho requerís.

 

Font. Diari d’Andorra