L’obertura de comerços a la capital augmenta el 140% en quatre anys

El saldo positiu de noves botigues se situa en 84 el juliol del 2017, gairebé la mateixa xifra que va assolir-se en el balanç global del 2015

L’obertura de nous comerços a Andorra la Vella havia crescut el 2016 un 140% en quatre anys. Un increment destacat, del 55,29% respecte del 2015, que tot indica que es podria repetir enguany, segons la projecció que en fa el comú. El cònsol menor de la capital, Marc Pons, ho atribueix al fet que “el país i l’economia del país tal com s’està movent, s’està reactivant”. Marc Pons assegura que és una situació “conjuntural” si bé, sobre el paper de l’administració comunal, destaca “les ajudes a joves emprenedors”, “els incentius pel que fa a la construcció d’aparcaments” i que “hi ha la voluntat de modular l’ordinació de radicació d’activitats per afavorir la creació d’empreses”.
Segons les dades de balanç d’obertura de nous comerços, la capital va registrar 219 baixes i 351 altes el 2016, un resultat en positiu de 132 establiments. Quatre anys enrere, el balanç havia estat de 225 baixes de comerços i 280 altes, amb un saldo en positiu de 55 comerços més. Des del 2013, la xifra de nous negocis ha anat a l’alça en tancar període a cada desembre. Així, el 2014 van tancar-se 208 botigues i van obrir-se’n 283, un resultat final de 75 comerços, i el 2015 va haver-hi 223 baixes i 308 altes, 85 botigues més en acabar l’any a la capital.

Bones perspectives per al 2017
Les dades facilitades pel comú d’Andorra la Vella indiquen que, fins el mes de juliol, aquest 2017 s’havien tancat 131 comerços i se n’havien obert 215, cosa que dona un resultat positiu de 84 establiments més, només un menys del balanç sencer del 2015, quan se’n sumaven 85. Segons fonts del comú, aquesta xifra és especialment bona i fa pensar que a final d’any es mantindrà una tendència en positiu similar a la que va registrar-se l’any anterior.
L’evolució positiva dels últims anys es deu a l’augment d’obertures, però també a la reducció de les baixes, tal com pot comprovar-se en les dades de què disposa el comú. En aquest sentit, cal tenir en compte que la capital va passar d’un saldo negatiu de 42 establiments el 2012, amb 298 baixes (per bé que 256 altes), a la xifra positiva de 132 comerços més durant l’any passat, amb 219 baixes. Segons les xifres del comú d’Andorra la Vella, el pitjor any dels últims deu va ser el 2008, amb no tantes baixes com el 2012, fins a 267, i només 192 obertures, menys que les que es portaven ja al juliol d’enguany i que aquell any, a l’inici de la rescissió global, van acabar suposant un saldo negatiu d’establiments de -75. En global, i malgrat la gran davallada dels anys més durs de la crisi econòmica, el saldo en el període del 2008 al 2017, és positiu pel que fa al nombre de nous comerços. En aquests 10 anys, hi ha hagut 2.332 baixes i 2.606 altes.
Pel que fa als plans del comú de la capital, per tal de mantenir aquesta tendència positiva en el sector del comerç, Marc Pons indica que “quan s’acabi de revisar l’ordinació de l’impost de radicació d’activitats” podran comprovar també “la radicació segons el tipus de carrer, i modular els preus mínims, els percentatges, per afavorir uns sectors i uns altres, organitzant més la ciutat”.
Un dels projectes importants del mandat és, a més, l’embelliment de l’avinguda Meritxell, amb unes obres que han de començar l’abril del 2018 i que suposarà millores importants en l’estètica i l’accessibilitat d’un dels principals eixos comercials.

Optimisme econòmic
El cònsol menor, Marc Pons, també fa èmfasi en el fet que el comú ha rebaixat del 15% al 7% la cessió de sòl urbà consolidat, que ha ajudat a consolidar noves llicències. Així mateix, el comú comprova una tendència positiva en adquisició de béns immobles en el global ingressat corresponent a l’impost indirecte sobre les transmissions patrimonials (ITP). Si el 2015, el liquidat d’ITP era de 817.550,53 euros, el 2016 creixia en un 60,63%, fins a 1,3 milions. El primer semestre de 2017, la xifra s’eleva a 831.341,36, un 41% més que el mateix període del 2016.

LA XIFRA
274, nous comerços.  El balanç global del període entre 2008 i juliol del 2017 es tanca amb un resultat positiu de 274 nous comerços, després d’un total de 2.332 baixes i 2.606 altes en tot el període, segons dades facilitades pel comú d’Andorra la Vella. Malgrat els balanços negatius dels anys de crisi, la xifra s’ha disparat a l’alça.

Font. Diari d’Andorra