Els hotels podran canviar d’ús per ser edificis amb apartaments de lloguer

Govern permetrà que no necessitin certs requisits, com ara un pàrquing per a cada pis

Els hotels que no tenen activitat podran passar a convertir-se en edificis amb estudis de lloguer. El canvi d’ús d’aquests edificis estarà regulat a la futura llei òmnibus de l’habitatge que prepara l’executiu i que es presentarà aquest mes. Si la tramitació parlamentària, que serà per la via d’urgència, no pateix entrebancs, la normativa hauria d’estar en vigor al setembre. L’objectiu de l’executiu és doble. D’una banda, es donaria sortida als establiments que no tenen activitat i que actualment estan tancats o aquells en què els propietaris ja no volen continuar amb el negoci hoteler. Però l’argument principal que justifica la mesura és augmentar el nombre de pisos destinats al lloguer i reduir la pressió actual en el mercat per l’excés de demanda i la falta d’oferta.
El Govern preveu que l’adaptació d’hotels a edificis d’apartaments o estudis de lloguer aporti habitatges en un segment molt específic per a persones soles o parelles. Precisament els estudis o apartaments són tipus d’habitatges dels més buscats. Bona part d’aquest segment, amb una important presència en parròquies altes, ha passat de forma molt majoritària a la categoria d’apartament turístic.

Sense plaça d’aparcament
La llei implementarà una sèrie de mesures que eliminen algunes exigències que estan incloses per als habitatges normals. La més important passa perquè quan hi hagi el canvi d’ús no es requerirà que cada habitació transformada en apartament disposi d’una plaça d’aparcament. Aquesta exigència és clau en els edificis de nova construcció, però imposar-la als hotels transformats faria inviable l’operació. A efecets pràctics comportaria que els propietaris de l’hotel haguessin de començar a fer plantes subter­rànies per crear les places d’aparcament.
L’executiu, segons fonts properes al cas, té constància que hi ha alguns propietaris que veurien amb bons ulls aquesta possibilitat. Concretament hi ha indicis que alguns hotels lauredians estarien interessats a convertir-se en edificis d’apartaments. S’ha de tenir en compte que el canvi d’ús sí que requerirà algunes modificacions dins de les habitacions perquè s’hauran d’incloure els elements imprescindibles en qualsevol habitatge i que no totes les habitacions d’aquests hotels actualment tenen.

 

Font. Diari d’Andorra