L’AGIA carrega contra els bancs

Jordi Galobardas acusa les entitats bancàries de no canviar el nom de la propietat per estalviar-se de pagar les taxes comunitàries

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, va expressar el seu malestar amb les entitats bancàries i va lloar que la llei òmnibus, que l’executiu preveu presentar en dues setmanes, afecti també els pisos que tenen en cartera. Segons apunta, els bancs utilitzen trucs per evitar el pagament de certes taxes. “En molts casos, a les cases i els pisos que tenen no els canvien el nom del propietari, de manera que així s’estalvien de pagar despeses com ara les taxes comunitàries. Això sabem que ho fan i no pot continuar passant”, va denunciar el president de l’AGIA, que també hi va afegir que “aquestes pràctiques no són bones i s’hi hauria d’actuar en contra”.
La llei òmnibus promou una sèrie de mesures per lluitar contra la manca de pisos de lloguer, una nova legislació sobre la qual l’AGIA s’ha mostrat inquieta en vàries intervencions, encara que recentment s’han produït trobades entre Galobardas i el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que és qui l’ha liderat per intentar trobar punts en comú. “Finalment ens vam reunir amb el ministre i ens va explicar les línies claus del projecte, i hem entès que la taxa de pisos buits que es vol implantar no és com pensàvem que seria al principi.” El temor del president de l’AGIA era que no respectés un temps “raonable”, abans no es declarés un immoble buit, i en conseqüència se li apliqués la taxa al propietari de forma immediata. “Creiem que seria raonable un any de marge, ja que els motius per tenir-lo buit són molt variats i caldria entendre’ls bé”, va indicar Galobardas.

Excepcions a la taxa
El projecte de llei preveu una sèrie de casos en els quals a un pis buit no se li carregarà l’impost. Entre altres, s’establirà l’exempció als habitatges que estiguin en venda, a les segones o terceres residències o, fins i tot, a qui pugui demostrar que ha hagut de desplaçar-se per motius fonamentats. En aquest sentit, Galobardas celebra aquestes excepcions perquè “creiem que són importants i necessàries. La gent normalment no té pisos buits perquè vulgui sinó perquè, per exemple, costa molt més vendre una casa gran que no un pis petit al centre. És per això que demanem aquest marge d’un any”. Per tot plegat, el president de l’AGIA destaca que “si la taxa es fa amb matisos ens sembla bé”. Finalment, va remarcar que el ministre es va comprometre a ensenyar-los el text quan estigui acabat i que aleshores “serà quan podrem fer les nostres aportacions”. En aquest sentit, Galobardas va explicar que fins que no hagin llegit la proposta “no podrem saber si està feta amb ànim recaptatori i haurem de veure quins imports posen per saber-ho del cert”.

Fomentar el lloguer
Un dels motius pels quals es vol redactar aquest nou marc legislatiu és fomentar el mercat de lloguer, un fet que des de l’AGIA no es veu clar perquè, segons entenen, caldria tocar primer alguns impostos comunals. “Hi ha accions que sí que poden ajudar, com ara ajornar el pagament de la cessió urbanística perquè els promotors no l’hagin d’abonar sencera al principi, quan encara no han venut cap pis, però nosaltres demanem anar un pas més enllà i que es redueixi la cessió urbanística”. Galobardas reconeix que alguns comuns ja ho han fet, “encara que no tots, i això no està bé”. També vol que les corporacions redueixin els impostos a la construcció.
El president de l’AGIA sí que va destacar el compromís del ministre Espot per trobar una forma més lleugera de procedir a certs desnonaments. “Hi ha casos en els quals un inquilí marxa sense pagar i no avisa, però nosaltres sabem que no hi és. Aleshores hem d’anar a la Batllia perquè ens autoritzi a entrar i és un procés que és molt llarg. El ministre es va comprometre a estudiar-ho i confiem que trobi la manera de fer-ho”, va desitjar.

 

Font. Diari d’Andorra