Ocupació del 70% a les cases rurals

Tot i que les reserves cauen a l’estiu respecte a l’hivern, el sector atreu turistes que volen tenir un contacte directe amb la natura

Les cases rurals també fan mans i mànigues per aguantar el tipus a l’estiu. Si bé a l’hivern l’ocupació és plena, durant els mesos de juliol i agost es redueix i se situa al voltant d’un 70%. Tant les cases rurals com les bordes, que només ofereixen 79 dels 45.712 del total de llits que hi ha al país per als turistes, es beneficien de l’ar­ribada de visitants que opten per aquest tipus d’establiments per tenir un contacte més proper amb la natura i per fer Activitats que a l’hivern poden quedar en un segon pla, com ara bicicleta i les caminades.
Des d’R de Rural comenten que l’ocupació durant el mes de juliol va ser d’entre el 75 i el 80%, l’any passat va ser d’un 65%, i durant l’agost esperen consolidar-se arribant al 80%, percentatge similar al del mateix mes de l’any passat. Remarquen que els caps de setmana és quan es produeixen els pics més alts de reserves, encara que durant el mes actual entre setmana també hi ha molta afluència de clients que es queden al establiments de mitjana almenys quatre dies. Des de l’empresa, que té quatre cases i ofereix un total de 16 places, es destaca que als turistes “encara els costa” conèixer l’oferta als allotjaments rurals. “Tot just estan començant a descobrir-ho”, afirmen des d’R de Rural, que creuen que no competeixen directament amb els hotels perquè consideren que tenen un client “més diferent”, al qual “li agrada fer caminades i descobrir més la natura”.

Fins al 20 d’agost
Per la seva banda, des de Casa Garibaldi asseguren que el mes de juliol “ha estat més o menys bé” i que fins a finals d’agost preveuen tenir una bona ocupació. El mes passat van omplir el 70% dels dies, una xifra que serà similar aquestes setmanes. “A partir de la segona setmana de juliol es treballa bé fins al 20 d’agost”, remarquen des de Casa Garibaldi, que un cop s’acabi l’estiu hauran d’esperar els ponts que hi haurà abans de la temporada d’esquí per tornar a fer el ple. De mitjana, la durada de les estades és d’aproximadament d’una setmana.
Des de Borda Patxeta, però, la seva propietària, Paqui Pavón, destaca que enguany l’ocupació serà pitjor que l’any passat. La responsable de l’establiment, que pot allotjar fins a 17 persones, diu que una de les causes del descens de les reserves és la competència amb el sector hoteler quant a preus. “Hi ha hagut molta gent que ha marxat perquè tenia un preu més ajustat amb mitja pensió. Els clients més habituals de França i Espanya miren el preu més barat, és normal”, comenta Pavón, que tot i això se centra en la temporada de neu. “Soc més optimista. A l’hivern soc una privilegiada”, remarca.

Un sector “molt personalitzat”
De fet, des de Casa Garibaldi també destaquen que són un sector “molt personalitzat” i que van a buscar un contacte més proper amb el client. “No vas a fer tant negoci. Com que ho tens com a complement, no escanyes tant amb els preus”, destaquen des de l’allotjament, si bé consideren que en temporades més baixes, com ara a l’estiu, “els hotels fan ofertes molt fortes” contra les quals els costa molt competir. En aquest sentit, des de Cal Batlle afirmen que aquest any han venut pràcticament les mateixes nits “però a un preu més baix”. Tot i que remarquen que el sector dels allotjaments rurals i l’hoteler són “totalment diferents i no es poden comparar”, “els grans hotels fan mal”. “Ells han d’omplir sí o sí, abaixen els preus i nosaltres ens hem d’adaptar una mica, si no, estem descompensats”, afirmen. Des dels allotjaments també confien en les reserves d’última hora per omplir aquest mes.

 

Font. Diari d’Andorra