Esquí per a principiants al 1972

Estació Esquí Parador Canaro Incles

Vista de les pistes per a debutants del Parador Canaro, l’any 1972.

La pista d’esquí del Parador Canaro es va posar en marxa fa cinquanta anys, de la mà de Josep Farré Areny, i durant molt de temps va esdevenir una de les poques pistes de debutants existents al Principat.

El 23 de desembre del 1968 Josep Farré Areny va posar en marxa el teleesquí Canaro a la vall d’Incles, amb un petit hotel de cinc habitacions.

L’indret, que abans havia estat la borda on guardaven el bestiar que pasturava pels camps, es va convertir en la primera pista d’esquí per a debutants del Principat. “No hi havia cap més espai al país on poder aprendre i el meu pare va decidir obrir aquesta pista de 200 metres amb la instal·lació d’un teleesquí”, diu Josep Maria Farré Naudi.

La iniciativa incloïa una escola d’esquí i lloguer de material. “Era un gran atractiu per a les famílies, ja que oferia uns serveis que a la resta de pistes del país no trobaves”, afegeix l’actual propietari del Parador Canaro.

L’any 1972 es va construir una piscina climatitzada al costat de la vella borda, amb la qual ampliar l’oferta d’oci del recinte. Aquestes instal·lacions van acabar desapareixent l’any 1979 per tal d’ampliar l’edifici de l’hotel Parador Canaro i fer-hi més habitacions.

Dos anys després d’aquests canvis estructurals, Josep Farré va decidir crear una pista més gran i es va inaugurar el segon teleesquí, anomenat Pedrico, que ampliava les pistes fins als 300 metres esquiables.

No obstant això, la pista d’esquí del Parador Canaro no sols va destacar a l’època per ser la primera per a principiants, sinó perquè l’any 1976 s’hi va instal·lar un canó de neu. Una acció que va emprendre el mateix Josep Farré Areny després d’un viatge a Grenoble, on va conèixer aquests nous enginys per a la producció de neu artificial.

Aquella temporada hi va haver manca de neu i llavors el fundador del Parador Canaro en va decidir comprar un. “El 22 de gener del 1976 hi va haver la primera nevada artificial al país”, res a veure amb la tecnologia actual, “ i deien: ‘El Canaro s’ha tornat boig’”, recordava al Diari Josep Farré l’any 2007.

Aquella temporada “hi va haver una nevada al Nadal de 35 centímetres i teníem el teleesquí, però en una setmana ens vam quedar sense res”, relatava el fundador del Parador Canaro. Josep Farré, llavors, va trucar a Grenoble per interessar-se pels canons de neu. “Teníem molta manca de neu i com que ell sabia de l’existència dels canons va decidir instal·lar-ne un, el primer del Pirineu, es va arriscar però vam guanyar”, manifesta el seu fill i actual propietari delParador. Tot va sorgir per una oferta d’un francès que feia les cambres fredes per a la zona i que li ho va proposar a Josep Farré (pare).

Aquest sistema d’innivació artificial es va mantenir, tot reposant els ginys per d’altres de més moderns, fins a la temporada 1991-1992, quan es van modificar les instal·lacions de neu artificial i es va instal·lar el sistema automatitzat amb 16 canons, que donen cobertura completa a les dues pistes d’esquí i a la pista de trineus infantil.

L’última millora d’aquest camp de neu es va realitzar l’any 2000 amb l’ampliació de la zona esquiable fins a les dimensions que té actualment. Pel que fa l’edifici, l’hotel Parador Canaro es va reformar en la seva totalitat l’any 2009, i actualment ofereix 64 habitacions.

Font
Diari d'Andorra