Els constructors demanen menys pressió per als propietaris de terrenys

Edicifis a Andorra la Vella

Els constructors consideren que la manca d’obra nova es deu a l’elevada taxa que han de pagar els propietaris als comuns a l’hora de fer una construcció en sòl urbà.

Els propietaris són reticents a construir habitatges per les taxes que han de pagar.

Els constructors demanen que es rebaixi la pressió sobre els propietaris de terrenys per tal de fomentar la construcció de nous habitatges.

El portaveu de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Víctor Filloy, assegura que aquest és un dels dos problemes principals que provoca la manca de construcció nova.

L’altre són les dificultats que es troben a l’hora d’engegar plans parcials, és a dir, projectes en els quals hi ha diversos propietaris de parcel·les en un mateix terreny.

Filloy explica que la taxa que els propietaris han de pagar als comuns per a poder construir en els seus terrenys és massa elevada, arribant en la majoria de casos al 15%. Aquesta taxa es paga en funció del valor del projecte final segons la taxació de la corporació, la qual Filloy apunta que sempre es troba per sobre del valor real.

Per aquest motiu, el portaveu dels contractistes assenyala que els propietaris són reticents a construir en els seus terrenys i, si ho fan, és amb habitatges de luxe, ja que d’aquesta forma és més fàcil recuperar la inversió pel fet que el producte final es ven a un preu més alt. D’altra banda, Filloy explica que en el cas dels terrenys amb diversos propietaris, el percentatge del quòrum és massa elevat.

Això significa que en cas que es vulgui fer un projecte en un terreny que compta amb diverses parcel·les pertanyents a diferents propietaris, el 75 per cent d’aquests han d’estar d’acord amb fer l’obra tot i que no afecti la seva zona.

A més, segons apunta el portaveu dels contractistes, és molt complicat fer les escriptures pertinents al terreny sense l’acord de tots els propietaris.

Així, Filloy considera que s’hauria de rebaixar el percentatge de quòrum per als plans parcials per tal de fer més fàcil la posada en marxa de projectes de construcció, així com revisar les taxes que els propietaris han de pagar als comuns en funció de la zona en què es troben els terrenys perquè pugui augmentar la quantitat d’oferta d’habitatge en el mercat i s’estabilitzin els preus dels pisos.

Font
Diari d'Andorra