El TS avala l’actuació del comú en el litigi per la cessió al Clot d’Emprivat

La corporació i els propietaris van signar el 1999 un conveni pel qual cedien el 13,03% d’espais per a terreny comunal

 El Tribunal Superior (TS) ha avalat l’actuació del comú d’Escaldes-Engordany en el litigi que fa anys que tenia obert amb els propietaris del Clot d’Emprivat sobre la cessió de terrenys en aquella zona.

La sentència de la segona instància dóna la raó a la corporació local, que reclama als particulars implicats en aquella unitat d’actuació que cedeixin l’1,97% que al seu dia no van cedir. 

Els fets es remunten al 1999, quan l’administració escaldenca i el grup de propietaris van signar un conveni segons el qual pactaven unes cessions de terreny. Una part dels espais es destinarien a vialitat i una altra part, en concret un 13,03% del total, a ter­reny comunal. La zona, després d’urbanitzar-se, va acabar derivant en el que avui és el centre esportiu del Prat del Roure. En concret, va detallar ahir la cònsol major, Montserrat Capdevila, el comú va rebre 11.000 metres quadrats fruit d’aquell acord. 

Però més endavant, el 2007, va arribar el pla d’ordenació urbanística parroquial (POUP). La normativa fixava una cessió obligatòria de terreny del 15% a tots els propietaris implicats en les unitats d’actuació. Això va dur el comú a reclamar als particulars del Clot d’Emprivat la diferència que restava per percebre d’aquell 13,03%, una demanda a la qual els afectats es van oposar en al·legar l’acord urbanístic del 1999. Sense oblidar que el metre quadrat en aquesta part de la parròquia és força car, en tractar-se del centre d’Escaldes-Engordany. De la seva banda, el comú –ahir en sessió plenària va “celebrar” la sentència, segons Capdevila– argumentava que tots els convenis anteriors al POUP quedaven anul·lats, una tesi que comparteix el Superior. 

Canvis pel falgueró

La sessió d’ahir a la tarda, la primera després de la reestructuració provocada per la renúncia de Toni Martí, també va aprovar de manera provisional la modificació del POUP per aplicar-hi els canvis arran de la sentència del TS pel conveni del Falgueró. En aquest cas, el tribunal ha donat la raó a una part dels propietaris de la unitat d’actuació i deixa clar que el comú no pot acceptar cessions urbanístiques ni valors construïts. Tot plegat obliga a anul·lar un conveni datat el 2007 pel qual la corporació rebia en aquella zona un local, places d’aparcament i espais al Roc de Sant Pere. Ara s’ha refet la fitxa tècnica i se situa la cessió obligatòria en el 15% del terreny, que suposarà uns 2.300 metres. El proper equip de govern decidirà què hi fa allà.

EXONERACIÓ AL COMERÇ QUE TANCA UN TEMPS

El comú, davant la situació econòmica actual, recuperarà la figura del comerç inactiu per donar facilitats als empresaris que es veuen abocats a tancar l’establiment durant un temps en espera de temps millors. Amb la mesura s’exonerarà del pagament de les taxes i impostos als titulars de comerços que ho sol·licitin i s’evitaran haver de donar de baixa el negoci i tornar a abonar totes les taxes i impostos quan reprenguin l’activitat. “Hem rebut alguna demanda de persones que es troben en aquesta situació”, va comentar la cònsol major. Ara des de la corporació es posaran a treballar en la modificació de les ordinacions tributàries i fixaran els temps mínims i màxims del tancament de negoci perquè un empresari es pugui acollir a la mesura. Aquesta iniciativa se suma a la ja aprovada fa uns mesos pel comú, que dóna la possibilitat als empresaris del sector de pagar de manera fraccionada els impostos i les taxes relacionades amb l’activitat comercial.

Fuente:

Diari d’Andorra