La compensació urbanística al Clot d’Emprivat serà monetària

Els propietaris implicats recorden que aquest punt ja està tot urbanitzat

 La sentència del Tribunal Superior (TS) que enfrontava el comú d’Escaldes-Engordany i els propietaris del Clot d’Emprivat, i que ha donat la raó a la corporació, s’haurà de fer efectiva a través d’aportacions monetàries. I no de terreny.

Segons la resolució de la segona instància, els particulars d’aquesta zona del centre de la par­ròquia han de compensar urbanísticament la corporació, perquè malgrat que el 1999 van signar un conveni per cedir ter­reny en favor de l’administració pública (la cessió era del 13,03% del total de la superfície), han d’acabar de completar el que marca el pla d’ordenació parroquial. El text estableix que les cessions d’espais han de ser del 15%, i com que els particulars del Clot d’Emprivat no havien cobert la xifra, el comú els va reclamar l’1,97%.   Segons va explicar ahir fonts properes a la propietat, la diferència s’abonarà monetàriament. Argumenten que tots aquells espais estan urbanitzats, que no edificats, i que en el moment que s’iniciïn les edificacions pertinents, li hauran de pagar una part proporcional al comú. La xifra, però, es desconeix de moment. Amb tot, les mateixes fonts van asse­nyalar que dels particulars que no hi han construït, ningú no tindria ara la intenció de fer-ho a curt termini. 

Convenis anul·lats pel POUP

El litigi que enfrontava els propietaris del Clot d’Emprivat feia anys que durava. I s’estima que acabi aquí, perquè en principi hi hauria escasses possibilitats que s’acabi recorrent al Tribunal Constitucional. Les diferències entre uns i altres van aflorar en el moment que el comú escaldenc va aprovar el pla d’urbanisme, el 2007. La corporació local, encapçalada llavors per Toni Martí, va reclamar-los que completessin l’,1,97% de cessió d’espais que faltava, al·legant que tots els convenis anteriors al POUP quedaven anul·lats amb la posada en marxa dels plans urbanístics. Els afectats van oposar-s’hi, en virtut de l’acord segellat el 1999 i perquè el valor dels espais en aquella zona és molt elevat.

CALEN SENTÈNCIES MÉS EXPLÍCITES

Aquesta sentència del TS ha tornat a posar de manifest el que reclamen diferents juristes del país que treballen en l’àmbit del dret administratiu vinculat a l’urbanisme. Demanen a la sala administrativa del Superior unes decisions més explícites en l’àmbit de la jurisprudència, que serveixin per aclarir, i fins i tot alliçonar, en una matèria que és del tot nova al país com és la de la planificació urbanística. Recorden que es tracta de les primeres sentències que apareixen després que la posada en marxa de la Llei del sòl i el desenvolupament dels POUP.

Fuente:

Diari d’Andorra