Molines Patrimonis inaugurarà un geriàtric a Escaldes el 2013

Molines Patrimonis i el grup SAR tanquen l’acord per construir l’equipament, que donarà feina a unes 80 persones

 La construcció del centre geriàtric d’Escaldes-Engordany ha començat el compte enrere i ja hi ha data per a l’inici de les obres: final d’aquest any, si no hi ha cap imprevist, perquè pugui entrar en funcionament a mitjan 2013.

El projecte comença a veure la llum després que Molines Patrimonis, la societat privada impulsora del projecte, i el grup espanyol Serveis Assistencials i Residencials (SAR), hagin signat el contracte aquesta setmana. L’acord també inclou la gestió de la futura residència, segons va informar ahir Molines Patrimonis. 

El centre estarà ubicat en una parcel·la de 1.050 metres quadrats propietat del grup promotor, situada just davant de Caldea, al carrer Josep Viladomat, i coneguda com Salita. L’equipament assistencial, d’uns 7.500 metres quadrats, tindrà una capacitat per a 140 places residencials i 20 més de centre de dia. De moment encara s’està acabant de decidir, amb el grup SAR i el comú d’Escaldes-Engordany, si les places seran únicament privades o també se’n reservaran un grup de concertades, tal com van informar des de Molines Patrimonis. Alhora, van assenyalar que el centre adreçat a la tercera edat s’estructurarà “en diferents unitats de convivència per poder oferir el servei especialitzat més adequat a cada resident, segons les seves necessitats i els diferents nivells de dependència, tant física com cognitiva”. 

Inversió de 10,5 milions

El projecte suposarà una inversió de 10,5 milions d’euros i la previsió és encarregar-lo a empreses del país. Actualment s’estan analitzant “diferents possibilitats” constructives, però es té la voluntat que l’edifici estigui dissenyat atenent criteris d’eficiència energètica, “qualitat i confort”. També perquè estigui dotat amb les més “modernes” instal·lacions per “millorar” la qualitat de vida dels residents. 

L’entrada en funcionament de les instal·lacions suposarà també la creació de nous llocs de treball. Els impulsors calculen que en caldran una vuitantena de fixos i qualificats de metges, infermeres, auxiliars de geriatria, psicòlegs, fisioterapeutes i personal administratiu i de manteniment.

La signatura de l’acord va ser una notícia més que ben rebuda pel comú escaldenc, amb qui s’havia estat negociant la compensació urbanística per tirar endavant l’equipament. Després de mesos de converses, el maig del 2009 es va signar un conveni segons el qual la cessió urbanística obligatòria que ha de fer el privat es traslladava a una altra unitat d’actuació de la parròquia, ja que la cessió originària corresponia a una superfície de 144,45 metres quadrats que no complia la superfície mínima edificable prevista al pla d’ordenació. 

Aquesta cessió s’ha acabat fent en una altra unitat d’actuació, en una parcel·la de 930 metres quadrats al costat de la carretera de l’Obac. Des del comú van asse­nyalar que tot plegat permetrà més endavant que accedir a la parròquia des d’aquesta via sigui “millor”, perquè es podrà fer tant pel carrer Ciutat de Sabadell com pel carrer Sant Antoni. En aquests espais, a més, es pretén aixecar un aparcament públic per ampliar el del Fener. 

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Montserrat Capdevila, es va felicitar ahir perquè finalment s’hagi assolit el conveni. Va recordar que des del moment que Molines Patrimonis els va formular la proposta la corporació va estar “molt interessada que el geriàtric es fes a la parròquia, no tan sols perquè és una bona cosa per als ciutadans d’Escaldes-Engordany, sinó per a tot el país”. Alhora, es va mostrar satisfeta per la creació d’aquesta vuitantena de llocs de treball, especialment en un moment com l’actual.

 

SUPORT DEL PRINCIPAL GRUP ESPANYOL

El grup amb qui Molines Patrimonis treballarà per tirar endavant la residència geriàtrica és considerat com un dels principals del sector a Espanya. Així doncs, actualment ofereix una extensa plataforma de serveis especialitzats en l’atenció a persones amb dependència, de centres residencials, centres de dia, teleassistència i serveis domiciliaris. Molines Patrimonis informava ahir que el 2010 la companyia va atendre unes 130.000 persones i va treballar amb una plantilla amb més de 6.500 professionals. A final de l’any passat el grup SAR (Serveis Assistencials i Residencials) va adquirir una altra plataforma del sector, Quavitae, una operació que multilplicarà per dos la dimensió de la companyia. Aquest any, per tant, la companyia operarà amb uns 12.000 treballadors i oferirà més de 10.500 places.

49 residències

És la xifra de centres que el grup SAR gestionarà a partir d’aquest any, després de comprar la plataforma Quavitae. També es farà càrrec de 10 centres d’atenció a la discapacitat, 54 centres de dia i 3 complexos d’habitatges amb serveis. Tot plegat per oferir més de 10.500 places amb la implicació de 12.000 treballadors.

Fuente:

Diari d’Andorra