Francesc Casals aposta per limitar els lloguers per reactivar el comerç

El conseller de la minoria al comú d’Escaldes-Engordany veu més prioritàries les ajudes a les botigues establertes que a les de nova creació

Després de la reunió de cònsols de dimarts, els mandataris parroquials van sortir amb l’encàrrec de buscar fórmules per poder ajudar el comerç ara que no passa el seu millor moment i traslladar-les, posteriorment, als minis- tres d’Economia i de Finances per intentar trobar-hi solucions.

Una de les propostes tractades amb el cap Govern, Toni Martí, inclou introduir canvis en matèria tributària perquè els negocis que obrin de nou puguin quedar exempts de pagar les taxes i impostos corresponents durant el primer any.

Tanmateix, en una tertúlia amb la cònsol major en el programa D’anar per casa d’AD Radio, el conseller de l’oposició al comú d’Escaldes-Engordany, Francesc Casals, es va mostrar més partidari d’ajudar primer els comerciants que fa anys que tenen botiga, ja que, des del seu punt de vista, el principal problema del sector no és una qüestió de fis­­-calitat, sinó dels lloguers. “El problema que crec que s’hauria d’atacar són els arrendaments. Alguns comerciants, sobretot de llocs cèntircs, estan pagant fins a 18.000 euros de lloguer. Això, els que hem tingut comerços sabem que no és sostenible, ni fora de la crisi ni ara”, va exposar. 

En aquest sentit, el conseller escaldenc va indicar que, tot i que és “una mesura difícil de prendre”, l’única manera d’alleugerir el problema dels comerciants seria “tocant o limitant els lloguers dels locals comercials”. Amb tot, va posar sobre la taula els dubtes que la majoria actual, “ultraliberal”, estigui disposada a tocar-ho.

Solucions per a tothom

La cònsol major de la parròquia, Montserrat Capdevila, va valorar positivament la proposta de deixar exempts d’impostos i taxes els nous negocis, i va admetre que també s’hauria d’analitzar la sitaució dels comerços ja oberts, “que també ho estan passant malament”, per la qual cosa es va mostrar partidària de trobar una fórmula que “convingui a tots”. Capdevila va recordar, però, que totes les corporacions locals ja estan mirant d’ajudar el comerç i va posar com a exemple el comú que encapçala, que fa dos anys va reclassificar alguns carrers per rebaixar les contribucions als negocis o els avantatges per als joves d’entre 18 i 30 anys, que el primer any d’establiment i obertura d’un comerç no han de pagar tributs.

Casals, però, va reiterar la seva posició explicant que si hi ha problemes amb el teixit comerical actual, “no sé si és una bona idea incentivar l’obertura de negocis nous” i va deixar clar que “si s’ha d’ajudar algun comerciant, és el que fa vint anys que cotitza i que ara ha caigut en dificultats”. El membre de la minoria comunal també es va mostrar crític amb el fet que s’introduïssin rebaixes fiscals “abans de tenir una fiscalitat com Déu mana”.

Locals tancats

Francesc Casals també va fer referència als locals comercials de la parròquia que estan tancats des de fa temps: “El propietar que manté un local tancat durant set, vuit o deu mesos perquè li sembla que cobra poc en un eix comercial, també hauria de cotitzar d’alguna manera, perquè perjudica molt els veïns.”

BONES EXPECTATIVES AMB L’AMPLIACIÓ DE CALDEA

Si en un punt van coincidir Mont-ser­rat Capdevila i Francesc Casals durant la tertúlia a AD Ràdio va ser en l’ampliació de Caldea. Els dos membres de la corporació escaldenca es van mostrar convençuts que havia estat una bona idea iniciar les obres de construcció del nou centre assegurant que, tot i la crisi, el termolúdic se’n sortiria.

“Caldea és un motor econòmic del país i molts turistes només vénen per anar-hi. Fins i tot s’ha constatat amb dades de turistes que entren al país, que tot i que Caldea ha perdut visitants, no ho ha fet al mateix ritme que el Principat”, va analitzar la cònsol major d’Escaldes, que va assegurar que des del termolúdic s’està treballant per buscar nous mercats.

En el mateix sentit va parlar Casals, que va afegir-hi que cal tenir en compte que més que una ampliació, “el que es fa és un nou Caldea”. Casals va recordar que la part del wellness era el que els estudis de mercat deien que s’havia de potenciar i que això permetrà tenir “un producte nou” que complementa l’oferta. “Si l’ampliació fos del temolúdic, no sé si hi hauria estat tant d’acord”, va manifestar el conseller de la minoria, que va manifestar que “el primer de repuntar serà Caldea”.

Fuente:

Diari d’Andorra