La gestora dels pisos del Pas porta el comú a la Batllia

La concessionària acudirà a la justícia per reclamar al comú que els compensi per una part de les pèrdues que els ha generat l’escassa demanda

 La història dels pisos socials del Pas de la Casa enceta un nou capítol que tot sembla indicar que passarà irremeiablement per la Batllia. La concessionària acudirà a la justícia, sempre que no hi hagi un gir de darrera hora de la situació actual, per reclamar al comú d’Encamp que assumeixi una part del desequilibri financer que s’ha generat als dos blocs del car­rer de la Solana, segons han explicat al Diari fonts properes a l’empresa.

El fet que la promoció hagi estat pràcticament buida durant prop de dos anys ha comportat unes pèrdues molt importants a la gestora de Vivendes de les Valls S. A. (Gevivasa) –la xifra no ha transcendit– i ja feia mesos que planava l’amenaça d’acudir a la Batllia. En tot cas, no es demanaria en cap cas desfer el contracte entre les dues parts.

Les negociacions entre el comú d’Encamp, que el 2005 va cedir el terreny a la constructora perquè hi fes els 92 habitatges a preu reduït per atendre la demanda de pisos de nova construcció, ja fa molts dies que s’allarguen. Però de moment no han donat cap fruit concret. La concessionària  reclama a la corporació que hi col·labori d’alguna manera perquè l’equilibri financer del projecte s’ha trencat. En canvi, el comú no ho entén de la mateixa manera. El cònsol menor d’Encamp, Gabriel Dalleres, així ho argumenta: “nosaltres entenem que, per contracte, el comú no ha d’assumir aquesta part. Si ells volen anar per la via judicial estan en tot el seu dret de fer-ho si creuen que algú ha de respondre per aquest desequilibri”. Amb tot,  Dalleres deixa clar, que malgrat que Gevivasa interposi un plet a l’administració local, “això no treu que continuem negociant”.  És més, assenyala que “el fet que vagin a la Batllia no ha de significar una ruptura de les relacions i podem tots plegats intentar trobar una sortida negociada a la situació”. 

Situació “adversa” per a tothom 

En aquest sentit, des del comú encampadà admeten que la situació econòmica és “adversa per a totes les parts”. En tot cas, recorden que des del moment que es va detectar que els preus que van fixar per als lloguers dels pisos eren massa elevats (inicialment, els d’una habitació se situaven en 548 euros; els de dos, en 671 euros, i els de tres, en 839 euros al mes), “ja els vam dir que abaixessin els preus, però els van mantenir molt temps”. De fet, el projecte preveia una ocupació inicial important, d’entre el 80 i el 90%, però no va ser així. De fet, un bloc sencer encara està buit (tot i que l’any 2009 es van posar al mercat). 

La via que fa temps que s’explora, però que no s’acaba de tancar, per les dificultats formals que presenta, és la de posar a la venda una part dels pisos. O fins i tot, la promoció sencera. Els principals esculls rauen en el sistema de gestió del sòl que hi ha al Pas de la Casa (el cens emfitèutic), que l’immoble s’aixequi en un terreny comunal i que el projecte funciona sota una concessió.

El que sí és cert, no obstant això, és que des que la gestora va decidir el febrer passat aplicar una rebaixa del 25% als preus dels lloguers durant dos anys, la demanda ha crescut, encara que de manera lleu. Actualment ja hi ha uns trenta apartaments ocupats per llogaters del Pas (abans de la reducció de tarifes només n’hi havia catorze d’habitats). Gevivasa es va veure obligada a abaixar preus, tal com va argumentar en el seu dia, per “la davallada del mercat de pisos de lloguer” causada per la crisi.

Fuente:

Diari d’Andorra