Trenta peticions per pagar taxes a terminis

La corporació assegura que les accions del paquet anticrisi adreçades a les economies familiars han tingut “bona acollida”

 

Una trentena de famílies de la Massana han demanat al comú pagar els tributs i les taxes de manera fraccionada, una de les possibilitats previstes en el paquet de  23 mesures anticrisi que va entrar en vigor el gener passat amb l’objectiu de reactivar l’economia i contenir la despesa en més d’un milió d’euros.

Es tracta d’una opció que la corporació va posar a l’abast dels ciutadans per intentar donar un cop de mà a les seves economies, per mirar que l’impacte sigui menor, especialment en aquelles llars on la situació és més complexa. I han tingut “bona acollida”.

Sis mesos després de la posada en marxa del paquet per contraatacar la crisi, a la Massana en fan un balanç “positiu”. Malgrat que el cònsol major, Josep Maria Camp, admet que “és difícil valorar en tota la seva magnitud” els fruits que han donat les accions, assenyala que sí que s’ha notat certa reactivació. I també s’ha reduït la despesa comunal. Camp, de fet, hi dóna exemples. En l’àmbit de la construcció, on entre d’altres s’ha rebaixat l’import de cessió econòmica prevista al POUP per donar un impuls al sector, ja s’han entrat des de principi d’any 19 sol·licituds de llicències d’obra. “Són tot obres majors, de reforma, bàsicament edificis unifamiliars, sobretot xalets i ampliacions. Crec que és una xifra que hem de valorar positivament atès el context de recessió econòmica que hi ha actualment”, ressalta el mandatari.

Més activitats comercials

Camp, d’altra banda, recorda que a la parròquia “l’obertura de nous comerços en els darrers anys ha anat a l’alça”, i que la de la Massana és “l’única” en què el nombre d’altes supera el de les baixes. “Ara, el mèrit tampoc és del tot nostre, perquè els comerciants estan fent una tasca molt important en el marc del pla de reactivació”, exposa. Fins i tot, hi afegeix, aportant diners de la seva butxaca. Des del comú també donen xifres: des de gener fins ara s’han obert 32 noves activitats comercials a la parròquia, algunes de les quals als pobles de l’Aldosa, Sispony, Pal i Erts, “una situació que feia anys que no es venia produint”. 

El paquet anticrisi també preveia accions que afecten el funcionariat, amb la intenció de contenir la despesa. Camp explica que en els últims mesos no s’ha fet cap nova contractació per cobrir els llocs vacants per baixes o vacances, ni tampoc per jubilació (dues des de principi d’aquest any). També es mantenen congelats, per quart any consecutiu, els salaris dels cònsols, consellers i personal de relació especial, i només s’ha augmentat l’IPC dels funcionaris sobre el salari base. Per tot plegat (tampoc no hi haurà ni sopar ni lot de Nadal) s’aconseguirà estalviar uns 250.000 euros. “La previsió pressupostària era que al capítol de personal hi hagués una reducció d’un 6,61%, però probablement serà superior”, detalla. 

També amb l’objectiu d’estalviar s’han renegociat a la baixa la majoria dels contractes del lloguer que el comú destina a aparcaments públics. S’ha aconseguit una reducció global de 65.000 euros. Alhora que comenta que “treballem per reduir les despeses de béns corrents i serveis i a tots els departaments s’han fet esforços molt importants”, i que, de fet, “es van marcar unes directrius de reduir un 10% lineal totes les partides”.

Finalment, admet que, amb el paquet d’estalvi i reactivació i les accions que des de fa tres anys s’han implant de manera progressiva, poca cosa més es pot fer per aprimar encara més la despesa: “Des d’aquesta legislatura hem aconseguit reduir en tres milions la de funcionament.”

ELS INGRESSOS DE LA CONSTRUCCIÓ SOTA MÍNIMS

Tampoc el 2011 no està aportant cap signe de remuntada del sector de la construcció. Els comuns ja han fet les liquidacions dels primers mesos de l’any i les xifres d’ingressos derivats del toxto continuen sota mínims. De fet, durant el primer trimestre d’aquest any la corporació massanenca ha percebut poc més de 100.000 euros per aquest concepte. “És una xifra insignificant”, reconeix el cònsol. I amb aquest panorama, insisteix, es fa molt difícil o quasi impossible pensar a invertir. “Nos­altres hem reduït en aquests anys les despeses i el deute, però a costa de què? Doncs de pràcticament eliminar la inversió, perquè no hi ha una altra fórmula”, declara. En aquesta línia, recorda que la situació financera de les administracions queda a anys llum de la que hi havia abans de l’arribada de la crisi. “En permisos de construcció s’havia arribat a ingressar fins a sis milions d’euros anuals. I ara nosaltres, des de les dues legislatures, no els hem tingut mai, aquests ingressos”, lamenta.

Fuente:

Diari d’Andorra